Suurlakko




Vuoden 1917 syksy oli Suomessa levotonta aikaa; elintarvikkeista oli pula, työttömyys korkea ja poliittinen tilanne kireä. Sosiaalidemokraatit eivät enää olleet enemmistönä eduskunnassa ja painostaakseen eduskuntaa hyväksymään sosiaalidemokraattien esityksen maan korkeimmasta vallasta Suomen ammattijärjestö SAJ määräsi yleislakon. Vallankumouksellinen keskusneuvosto päätti lakosta 13.-14.11. välisenä yönä ja se astui voimaan heti. Lakkoa kannattivat erityisesti Turun SAJ ja Venäjän bolshevikit.

Lakkoa valvoivat työväestön järjestyskaartit, jotka mm. pysäyttivät liikenteen ja valvoivat lakkolaisten turvallisuutta suojeluskuntia vastaan. Järjestyskaartit riisuivat suojeluskuntalaisia aseista ja pidättivät heitä ja muita työväenliikkeen edustajia. Näissä yhteenotoissa kuoli ainakin yhdeksän suojelukuntalaista ja kolme työväenkaartilaista. Suurlakon aikana levottomuuksissa kuoli kaikkiaan 34 ihmistä ja työväenkaarti jakaantui järjestyskaarteihin ja punakaarteihin.

Kaartit karkasivat lopulta johdon kontrollista ja vallankumouksellinen keskushallinto päätti lakon lopettamisesta 18.11.. Siirryttiin luokkataisteluun ilman suurlakkoa. Tästä huolimatta lakkoa jatkettiin Viipurissa, Kotkassa ja Helsingissä. Lopullisesti lakko saatiin lopetettua 19.11.. Lakon vaikutuksesta hallitus hyväksyi mm. kahdeksan tunnin työaikalain ja kunnallislait. Vuoden 1917 aikana oli yhteensä ainakin 500 lakkoa, joihin osallistui 225000 lakkolaista.




Takaisin sivulle Rajamaa